Saopštenja za javnost

Podrška antikorupcijskim procesima u Bosni i Hercegovini – saradnja UNODC-a i APIK-a

24.7.2024

Promoviranje participativnog pristupa borbi protiv korupcije

Ured UN-a za droge i kriminal (UNODC) na zvaničnoj web stranici https://www.unodc.org/ objavio je razgovor sa Damirkom Mioč, zamjenicom direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u Bosni i Hercegovini u vezi sa procesom izrade i usvajanja nove Strategije za borbu protiv korupcije i Akcionog plana za period 2024-2028.godine, na koju se dugo čekalo i koja je u skladu sa uvažavanjem 14. ključnih prioriteta koje BiH treba ispuniti za članstvo u Europskoj uniji.

 Objavu prenosimo u cijelosti:

“Proces rada započeo je regionalnom konferencijom krajem prošle godine na kojoj smo se, zahvaljujući podršci i UNODC-a, upoznali s iskustvima zemalja u regiji, ali i dobrim međunarodnim praksama u pripremi antikorupcijskih strategija.”

Uključiv proces

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH vodila je koordinaciju i konsultacije o novoj strategiji, uz podršku međuinstitucionalne radne grupe od 43 člana, uz tehničku podršku UNODC-a i drugih međunarodnih partnera, uključujući civilno društvo.

“Vodili smo se željom da što realnije prikažemo prilike u Bosni  i Hercegovini, stavljajući naglasak na potrebu ispunjavanja i svih međunarodnih standarda”, kaže gospođa Mioč.

Tokom sastanaka Radne grupe provedena je SWOT analiza kao temelj za identifikaciju ključnih ciljeva i prioriteta.

“Koordinacija i uvažavanje svih bili su odlučujući. Željeli smo uključiti širok raspon praktičara iz vlade, civilnog društva, privatnog sektora, akademske zajednice i međunarodne zajednice. E-konsultacije su također omogućile široj javnosti da kaže svoje mišljenje.”

Stvaranje uvjeta za provedbu

Sprječavanje korupcije temeljni je prioritet nove strategije. To uključuje sprječavanje sukoba interesa, promicanje poslovnog integriteta, jačanje odgovornog upravljanja javnim finansijama, podsticanje i učešće javnosti i uvođenje obrazovanja o borbi protiv korupcije.

Prema riječima gospođe Mioč:

“Namjera je bila izraditi kvalitetan dokument koji će stvoriti dobre uvjete za njegovu provedbu.”

Osim preventivnih mjera, strategija predviđa pojačan angažman na istraživanju i procesuiranju korupcije, provođenju finansijskih istraga i oduzimanju nezakonito stečene imovine.

Uspješna provedba strategije zahtijevat će aktivno praćenje i evaluaciju. To je predviđeno Akcijskim planom strategije koji sadrži pokazatelje, dodjeljuje nadležne  agencije i određuje vremenski okvir za provedbu.

Od svake institucije koja učestvuje očekuje se da razvije vlastiti antikorupcijski plan, dok će Agencija za prevenciju korupcije i koodinaciju borbe protiv korupcije na godišnjem nivou vršiti izvještavanje Vijeća ministara BiH.

“Sretni smo što vidimo predanost BiH promicanju antikorupcijskog obrazovanja i osnaživanja mladih, uključujući i kroz UNODC-ovu inicijativu GRACE. Osnaživanje aktivnosti za promicanje integriteta, finansijskog upravljanja i jačanje veza između revizora i stručnjaka za borbu protiv korupcije također je vrijedno pažnje, jer to odražava Deklaraciju iz Abu Dhabija i druge relevantne rezolucije koje je usvojila Konferencija država stranaka UN-ove konvencije protiv korupcije “, istaknula je Jasna Pekić, regionalna specijalistica za borbu protiv korupcije UNODC-a.

Poboljšana međuagencijska, regionalna i međunarodna saradnja u borbi protiv korupcije ključna je komponenta nove strategije.

 Razmjena iskustava kroz regionalnu UNCAC platformu

UNODC podržava ovu i druge antikorupcijske inicijative diljem zapadnog Balkana putem svoje Regionalne platforme za ubrzano praćenje provedbe Konvencije Ujedinjenih naroda protiv korupcije (UNCAC) i povezanog Regionalnog plana za borbu protiv korupcije i nezakonitog finansiranja, koji je odobren u 2021.

Nedavni rezultati ovog angažmana u Bosni i Hercegovini uključuju potpisivanje Memoranduma o saradnji između Vrhovne revizorske institucije i Anitkorupcijske agencije u cilju zajedničkog rada na većoj transparentnosti, odgovornosti i integritetu u raspodjeli, korištenju i praćenju javnih sredstava.

Također, UNODC je omogućio proces ažuriranja etičkih kodeksa ponašanja za policijske službenike, čime je podržao provedbu ključne preporuke Grupe zemalja Vijeća Europe za borbu protiv korupcije (GRECO).

Promicanje razvojne politike oduzimanja, upravljanja i povrata imovinom bilo je još jedno važno područje angažmana UNODC-a u zemlji.

Regionalna UNCAC platforma omogućila je razmjenu između ravnopravnih korisnika. Praktičari iz drugih jurisdikcija Zapadnog Balkana podijelili su svoja iskustva o strategijama za borbu protiv korupcije tijekom regionalne konferencije, kojom je započeo proces razvoja strategije za borbu protiv korupcije u BiH.

“Gledajući unatrag na sve faze procesa rada, vjerujem da smo uspjeli u svojoj namjeri”, kaže gospođa Mioč.

„Učinkovitijim upravljanjem rizikom od korupcije i promicanjem pozitivnih društvenih vrijednosti, kao što su integritet, odgovornost i transparentnost, vjerujemo da naša strategija može doprinijeti smanjenju stvarnih i percipiranih razina korupcije, kao temelja za poboljšanje životnih uvjeta svih građana i održivi razvoj naše zemlje.”

Izvor:

https://www.unodc.org/southeasterneurope/en/all-stories-june-2024-promoting-a-participatory-approach-to-anti-corruption-in-bosnia-and-herzegovina.html 

 


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću