Saopštenja za javnost

U cilju snažnijeg antikorupcijskog djelovanja: Agencija za prevenciju korupcije i Ured za reviziju institucija BiH potpisali Memorandum o razumijevanju i saradnji

17.11.2023

Ocijenjeno je da upravo saradnja i sinergija antikorupcijskh i revizorskih institucija u BiH može biti ključna u prevenciji i borbi protiv korupcije, stvaranju transparentnijeg društva i jačanju povjerenja građana u institucije

U cilju snažnijeg antikorupcijskog djelovanja i podizanja svijesti o etici, integritetu i odgovornosti, Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH i Ured za reviziju institucija BiH danas su zaključili Memorandum o razumijevanju i saradnji.

 Memorandum o razumijevanju dvije institucije proizilazi iz Abu Dhabi programske deklaracije koja predviđa formalizaciju odnosa između vrhovnih revizorskih institucija i antikorupcijskih institucija i tijela.

 U vezi s tim, rukovodioci Agencije i Ureda  saglasili su se da će u narednom periodu unaprijediti saradnju u nekoliko oblasti, posebno kada je riječ o međusobnoj razmjeni informacija iz oblasti antikorupcijskog djelovanja i promicanju nalaza revizije u svrhu njihovog korištenja pri kreiranju planova za borbu protiv korupcije i planova integriteta.

 Potpisivanju Memoranduma prethodila je dvodnevna radionica na temu „Jačanje saradnje između revizorskih institucija i antikorupcijskih agencija“ na kojoj su pored predstavnika Agencije i Ureda,  uz podršku Ureda ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNODC), prisustvovali i  predstavnici pravosuđa i policije, ali i drugih relevatnih domaćih i međunarodnih institucija.

 Tokom radionice ocijenjeno je da upravo saradnja i sinergija antikorupcijskh i revizorskih institucija u BiH može biti ključna u prevenciji i borbi protiv korupcije, stvaranju transparentnijeg društva i jačanju povjerenja građana u institucije.

 U narednom periodu, na osnovu potpisanog Memoranduma, predviđene su aktivnosti koje Agencija planira realizirati sa Uredom za revziju institucija BiH i po mogućnosti sa tužilaštvima i agencijama za provođenje zakona kako bi prevencija korupcije u BiH bila što uspješnija.

 

 

 


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću