Saopštenja za javnost

U susret 9. decembru: Knjiga pravde“ ovogodišnja tema javnog poziva APIK-a

1.11.2023

Pozivamo sve učenike osnovnih škola od 5. – 9. razreda i učenike srednjih škola u Bosni i Hercegovini, da uz pomoć svojih učitelja, nastavnika i profesora razmisle o ovogodišnjij temi „Knjiga pravde“ i pripreme radove shodno propozicijama koji će njihovu poruku prenijeti široj javnosti

Agencija za prevenciju korupcije i koordinacije borbe protiv korupcije (APIK) poziva učenike osnovnih i srednjih škola da daju svoj doprinos obilježavanju 9. decembra – Međunarodnog dana borbe protiv korupcije tako što će ove godine učestvovati u izradi likovnih i literarnih radova na temu: „Knjiga pravde“.

 Ovom temom želimo afirmirati etičko promišljanje i razgovarati sa učenicima na temu pravde.  Cilj je da učenici osnovnih škola od 5-9. razreda i učenici srednjih škola u Bosni i Hercegovini, uz pomoć svojih učitelja, nastavnika i profesora, na ovaj način razmisle o postavljenoj temi, prenesu svoja iskustva i razmisle o pripremi literarnih ili likovnih radova čime će njihova poruka biti prenesena široj javnosti.

 Prilikom donošenja odluka trebamo promisliti o sljedećim pitanjima uzimajući u obzir individualna iskustva:

-         Šta je pravda?

-         Da li ste nekada doživjeli nepravdu? Zašto? Kako ste se osjećali?

-         Da li u vašem okruženju predovladava pravedno ili nepravedno ponašanje?

-         Kako i zašto nastaje nepravda?

-         Da li ste nekada bili nepravedni prema drugome?

-         Kakvu korist ostvaruje onaj koji je nepravedan?

-         Šta zloupotrebljava da bi ostvario svoju korist? (Učenici treba da ovladaju pojmom protupravnog posredovanja – korištenje položaja da bi se utjecalo na vršenje ili nevršenje određene radnje i pojmom pristrasnosti – stavljanje porodice, prijatelja, poznanika u povoljniji položaj prilikom donošenja odluka.)

-         Koje su posljedice donošenja nepravednih odluka?

-         Zašto?

-         Kako se to može spriječiti?

-         Postoje li u vašoj školi i kući pravila ponašanja?

-         Da li ona jednako vrijede za sve koji koriste školu ili prostor?

-         Razgovarajmo o načinima rješenja! (Potaći diskusiju među učenicima.)

-         Koji su ispravni načini postupanja? (Integrirati prijedloge iz diskusije.)

 Edukator može organizirati i debatu o ovom problemu. (Potaći učenike na kritičko promišljanje koje je uslov pravilnom i moralnom donošenju odluka.

 Edukator može uzeti primjer po vlastitom izboru adekvatan grupi učenika sa kojom radi: primjer 1 – organizirati debatu na temu „Pravda“, jedna grupa će iznositi argumente da opravda nepravedna ponašanja, a druga treba da iznosi argumente za pravdu, naći zajednički odgovor na temu pravde i nepravde, dugoročnih posljedica nepravednog ponašanja) ili razmatrati druge primjere koji se odnose na druge pojavne oblike korupcije.

 Primjer 2 – U grupnom radu učenici analiziraju Pravila škole i detektuju koja su Pravila prekršena iz onoga što je njihovom znanju, koje su sankcije za prekršioce i da li su one provedene nad svim prekršiteljima Pravila. Ukoliko nisu, zašto nisu, koje su dugoročne posljedice neprovođenje Pravila škole jednako za sve i kako riješiti taj problem. Primjer 3. - edukator može potaći raspravu o rečenici uvriježenoj u svakodnevnom govoru, primjer: „Bolje spriječiti nego liječiti“ i slično.)

 Definirati principe koje bi Knjiga pravde morala da sadrži.

 Učesnici:

 Učenici osnovnih škola Bosne i Hercegovine od 5.do 9. razreda (literarni/likovni rad)

 Učenici srednjih škola Bosne i Hercegovine (fotografija/video zapis)

 Propozicije takmičarskih radova za osnovne škole:

 Literarni rad: dostaviti mail-om na adresu tahani.komarica@apik.ba ili u štampanom obliku na adresu Agencije. Svaka osnovna škola može dostaviti po maksimalno 2 rada iz obje kategorije (i likovnih i literarnih radova). Škole koje dostave više od po dva rada u obje kategorije će biti diskvalifikovane. Grupni radovi se neće uzimati u obzir. Literarni rad ne smije biti duži od stranice A4 formata kucane fontom Times New Roman 12. Uz svaki rad obavezno je popuniti i priložiti Obrazac broj 1 i Izjavu o saglasnosti koji se nalaze u prilogu ovog Poziva. Radovi uz koje nije dostavljen Obrazac broj 1 i Izjava o saglasnosti neće biti uzeti u razmatranje.

 Likovni rad: dostaviti u izvornom obliku na adresu Agencije. U radu je dozvoljeno upotrijebiti sve crtačke i slikarske tehnike. Svaka osnovna škola može dostaviti po maksimalno 2 rada iz obje kategorije (i likovnih i literarnih radova). Škole koje dostave više od po dva rada u obje kategorije će biti diskvalifikovane. Grupni radovi se neće uzimati u obzir. Dimenzije likovnog rada mogu biti u veličini bloka 3 ili 5. Uz svaki rad obavezno je popuniti i priložiti Obrazac broj 1 i Izjavu o saglasnosti koji se nalaze u prilogu ovog Poziva. Radovi uz koje nije dostavljen Obrazac broj 1 i Izjava o saglasnosti neće biti uzeti u razmatranje.

 Propozicije takmičarskih radova za srednje škole:

 Fotografija: dostaviti mail-om na adresu tahani.komarica@apik.ba ili u štampanom obliku na adresu Agencije. Svaka srednja škola može dostaviti po maksimalno 2 rada iz obje kategorije (i fotografija i video zapis). Škole koje dostave više od po dva rada u obje kategorije će biti diskvalifikovane. Fotografija može biti crno-bijela ili u boji. U slučaju da se dostavlja poštom na adresu Agencije potrebno je dostaviti izrađenu ili isprintanu fotografiju u maksimalnom formatu A4. Uz svaki rad obavezno je popuniti i priložiti Obrazac broj 1 i Izjavu o saglasnosti koje se nalazi u prilogu ovog Poziva. Radovi uz koje nije dostavljen Obrazac broj 1 i Izjava o saglasnosti neće biti uzeti u razmatranje.

 Video zapis: dostaviti mail-om na adresu tahani.komarica@apik.ba ili na CD-u na adresu Agencije. Svaka srednja škola može dostaviti po maksimalno 2 rada iz obje kategorije (i fotografija i video zapis). Škole koje dostave više od po dva rada u obje kategorije će biti diskvalifikovane. Video zapis ne smije biti duži od 30 sekundi. Uz svaki rad obavezno je popuniti i priložiti Obrazac broj 1 i Izjavu o saglasnosti koji se nalaze u prilogu ovog Poziva. Radovi uz koje nije dostavljen Obrazac broj 1 i Izjava o saglasnosti neće biti uzeti u razmatranje.

 Radovi koji se šalju poštom dostaviti na adresu:

 Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije

(NE OTVARATI-JAVNI POZIV)

Dabrobosanska 26-28

71123 Istočno Sarajevo

Bosna i Hercegovina

 Datum realizacije: radove dostaviti na adresu Agencije najkasnije do 20.11.2023. godine i to do 16.00 časova.

 

Nagrade: Najbolji radovi će biti prigodno nagrađeni u sljedećim kategorijama:

Literarni radovi – učenici od 5. do 9. razreda osnovne škole

Likovni radovi - učenici od 5. do 9. razreda osnovne škole

Fotografija - učenici srednjih škola

Video zapis - učenici srednjih škola

 Najbolji likovni radovi i fotografije, te odlomci iz najboljih literarnih radova će biti štampani na kalendaru Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za 2024. godinu i po potrebi se koristiti u promotivne svrhe.

 Komisija za ocjenu i izbor radova će se sastojati od tri člana i sekretara Komisije koje imenuje Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

 

 


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću