Saopštenja za javnost

Saradnja APIK-a i USAID JACA projekta: Zajedno do učinkovitijeg prijavljivanja korupcije

30.10.2023

Na sastanku sa predstavnicima tijela za sprečavanje korupcije prezentirani su materijali (procedure i obrasci) posvećeni unapređenju postupanja po prijavama korupcije

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), u saradnji i uz podršku USAID JACA Projekta (Pravosuđe protiv korupcije u BiH), 30.10.2023. godine organizovala je on-line sastanak sa tijelima za sprečavanje korupcije u BiH.

 Na sastanku su prezentirani materijali (procedure i obrasci) posvećeni unapređenju postupanja po prijavama korupcije.

 S tim u vezi, a svjesni potrebe i perspektiva kada je riječ o ujednačenom pristupu u postupanju po prijavama korupcije od strane Agencije i tijela, u okviru ovog sastanka prezentiran je sistem postupanja po prijavama korupcije Agencije sa fokusom na uočene problemi i izazove u postupanju.

 U vezi s tim, tokom sastanka je predstavljeno nekoliko dokumenata i to Pravilnik o postupanju po podnescima sa indicijama koruptivnog ponašanja, inovirani obrazac za prijavu korupcije, novo Uputstvo za popunjavanje obrasca za prijavu korupcije od strane prijavitelja te upute za službenike Agencije u vezi prijema prijava za koruptivno ponašanje i popunjavanje obrasca za prijavu korupcije.

 Održani zoom sastanak rezultat je saradnje Agencije i USAID JACA projekta (Projekat pravosuđe protiv korupcije u BiH) u oblasti koja se odnosi na moguće unapređenje sistema postupanja po prijavama korupcije i efikasnije saradnje sa nadležnim tužilaštvima i ostalim korektivnim organima.

 


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću