Saopštenja za javnost

APIK pokrenuo proces unapređenja Zakona o zaštiti zviždača

27.10.2023

Na skupu koji je organizirao APIK a koji je okupio predstavnike relevatnih institucija u BiH zaključeno da su se stekli uslovi da se otpočne proces izmjene Zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) danas je u zgradi PS BiH organizirala Okrugli sto na temu " Izmjene i dopune Zakona o zaštiti zviždača" na nivou Bosne i Hercegovine.

 Cilj Okruglog stola radnog naziva „Iskustva i izazovi u provedbi Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH“ je otpočeti proces poboljašanja postojećeg Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije u BiH putem okupljanje predstavnika relevantnih institucija, sa fokusom na zadnju EU direktivu iz oblasti zašitite zviždača (2019/1937).

 Direkor Agencije Elvis Kondžić u uvodnom obraćanju istakao je da prijavitelji korupcije moraju biti ohrabreni da prijave korupciju te da je u tom smislu potrebno kvalitativno urediti Zakon koji regulira ovu oblast. 

 -          Kroz jako zakonsko rješenje na nivou BiH moramo ohrabriti prijavitelje korupcije da nam se obrate, prijave korupciju i zatraže zaštitu, a mi kao Agencija moramo imati mehanizme da im u tome pomognemo, naglasio je Kondžić i dodao da Agencija mora ispunjavati svoje zakonske nadležnosti za dobrobit svih građana u BiH.

Proces izmjena ovog i drugih zakona koji će doprinijeti učinkovitoj borbi protiv korupcije na Okruglom stolu podržao je i generalne sekretar Vijeća ministara BiH Robert Vidović, istaknuvši da Agencija ima i da će imati podršku Generalnog sekretarijata u tom procesu.

 Na brojne nedostatke postojećeg Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije na državnom nivou i potrebi njegove izmjene ukazali su i iz Upravnog inspektorata Ministarstva pravde BiH, ali i drugih institucija na niovu BiH koje se bave ovom problematikom. 

 Na Okruglom stolu posebno je ukazana potreba povećanja broja prijavitelja korupcije na način da Agencija, kroz izmjene Zakona, dobije mogućnost zaprimanja kvalitetnih prijava na osnovu kojih će moći dodjeljivati statuse. Zaključeno je i da su se stekli uslovi da se otpočne sa procesom izmjene Zakona te da je u tom smislu potrebno ispoštovati EU direktive i cjelokupni normativni okvir u vezi sa ovom problematikom.

 Okrugli sto je osim rukovodstva i stručnjaka Agencije okupio predstavnike suda, tužilaštva, inspektorata, ureda za reviziju i drugih mjerodavnih institucija.

 


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću