Saopštenja za javnost

Direktor CEST-a u FBiH Arben Murtezić posjetio APIK

20.10.2023

Na sastanku je zaključeno da je borba protiv korupcije zajednički nazivnik Centra i Agencije te da će obje institucije poduzeti maksimalne napore da ta saradnja bude uspješna, a njeni rezultati vidljivi u javnosti

Direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca (CEST) u FBiH Arben Murtezić posjetio je danas Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) gdje se sastao sa direktorom ove institucije Elvisom i Kondžićem i njegovim zamjenicima Damirkom Mioč i Radetom Ristovićem.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima unapređenja saradnje Centra i Agencije, potrebi zajedničkog djelovanja u cilju prevencije korupcije u BiH, ali i potrebi jačanja i prezentaciji Agencije u javnosti.

Direktor CEST-a istakao je važnost multiinstitucionalne borbe protiv korupcije, navodeći da bi pravosuđe trebalo biti posljednja instanca u ovom lancu. Istako je da je Centar spreman maksimalno podržati Agenciju u njenom radu, naglašavajući da sudije i tužioci u BiH moraju biti više upoznati sa radom ove institucije.

Potrebu za snažnijim nametanjem Agencije u izvršavanju svojih nadležnosti, a samim time i u javnosti, direktor Kondžić ocijenio je, također, jednim od primarnih ciljeva u radu institucije kojom rukovodi. Naglasio je da Agencija, u vezi s tim, poduzima brojne aktivnosti te da su oblasti zaštite prijavitelja korupcije, unapređenja mehanizama i obrade prijava korupcije, upostava registara u vezi sa provođenjem planova integriteta, planova borbe protiv korupcije te izrada provodive Strategije za borbu protiv korupcije samo neke od njih.

Kao jedan od bitnih mehanizama prevencije korupcije u BiH, direktor Kondžić je potcrtao potrebu donošenja jasnih, u praksi provodivih zakona, u čijoj će izradi učestvovati eksperti i struka.

Na koncu je zaključeno da je borba protiv korupcije zajednički nazivnik Centra i Agencije te da će obje institucije poduzeti maksimalne napore da ta saradnja bude uspješna, a njeni rezultati vidljivi u javnosti.

 


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću