Saopštenja za javnost

Okrugli stol na SUM-u: Prevencija i suzbijanje korupcije jedan je od stupova modernog i demokratskog društva

20.7.2023

U radnom dijelu učesnici su predstavili različite perspektive, prakse i iskustva u dizajniranju i implementaciji inicijativa/projekata za borbu protiv korupcije u obrazovanju, kao i izgradnji partnerstava i mreža za unaprjeđenje borbe protiv korupcije u obrazovanju

„Borba protiv korupcije u obrazovanju - izazovi i prilike" bila je tema okruglog stola održanog na Sveučilištu u Mostaru, kojega je uz Sveučilište organizirala Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), uz finansijsku podršku Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC).

„Sve ideje koje imate, a potencijalno ih ne možete ispuniti u drugim sustavima, Sveučilište u Mostaru vam je otvoreno za testiranje i promociju svih ideja koji dolaze s aspekta kojega vi kao Agencija vodite“, istaknuo je rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić u uvodnom obraćanju uz isticanje važnosti ovog okruglog stola u stvaranju svijesti o korupciji u obrazovanju te potrebi za zajedničkim naporima u njenoj prevenciji i suzbijanju.

Elvis Kondžić, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Bosne i Hercegovine (APIK) kazao je da svi kojima je stalo da imaju snažnu društvenu zajednicu i da ojačaju stup na kojem se gradi moderna, demokratska i pravična država moraju aktivno biti angažirani u suzbijanju uzroka korupcije. Također je dodao kako je izuzetno važno jačati partnerstvo s akademskom zajednicom, a najbitnije od svega da iz ovog okruglog stola proiziđu najbolje prakse koje su primjenjive, kako bi se stvorili učinkoviti mehanizmi za sprječavanje korupcije.

„Ove godine proslavljamo 20. godišnjicu UN-ove konvencija za borbu protiv korupcije. Upravo ova radionica nam pomaže da pogledamo koliko je napretka postignuto, a što se još treba uraditi u  Bosni i Hercegovini. Jedna od najbitnijih oblasti našeg fokusa je obrazovanje, a to nas potiče da i dalje moramo nastaviti raditi na temi obrazovanja, da moramo obučiti mlade, da im damo sve što je potrebno, u smislu znanja i vještina koje će oni koristiti u svom životu u budućnosti“, kazao je Koen Marquering iz Ureda Ujedinjenih Naroda za droge i kriminalitet (UNODC).

Uvodno izlaganje o značaju borbe protiv korupcije u obrazovanju, odnosno o GRACE Inicijativi imala je Bianca Kopp, službenica UNODC za kazneno pravosuđe i prevenciju kriminala.

Cilj ovog događaja bio je analizirati i raspravljati o izazovima i prilikama u suzbijanju korupcije u obrazovnom sistemu te identificirati konkretne mjere i strategije za prevenciju i suzbijanje korupcije u tom sektoru. Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici sveučilišta, obrazovnih institucija, vladinih agencija, civilnog društva i stručnjaci iz područja borbe protiv korupcije.

U radnom dijelu učesnici su predstavili različite perspektive, prakse i iskustva u dizajniranju i implementaciji inicijativa/projekata za borbu protiv korupcije u obrazovanju, kao i izgradnji partnerstava i mreža za unaprjeđenje borbe protiv korupcije u obrazovanju.

Održavanje okruglog stola o borbi protiv korupcije u obrazovanju predstavlja važan korak prema stvaranju integritetnog i transparentnog obrazovnog sistema. Kroz saradnju između sveučilišta, institucija i organizacija, očekuje se daljnji napredak u suzbijanju korupcije i osiguranju pravednosti i kvalitete u obrazovanju, a Sveučilište je najavilo daljnje aktivnosti koje će poduzeti kako bi implementiralo preporuke iznesene tijekom događaja.




Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću