Saopštenja za javnost

APIK jedan od domaćina “Ljetne škole za mlade profesionalce za borbu protiv korupcije”

11.7.2023

Borba protiv korupcije zahtijeva kontinuirano djelovanje kako bi institucije za borbu protiv korupcije bile ojačane te kako bi građani bili ohrabreni da prijavljuju korupciju, ocijenio je direktor APIK-a Elvis Kondžić

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) bila je jedan od domaćina “Ljetne škole za mlade profesionalce za borbu protiv korupcije”, koja je od 3. do 7. jula, u organizaciji Regionalne antikorupcije inicijative (RAI), održana na Igmanu.

 Cilj „Ljetne škole“ bio je omogućiti mlađim predstavnicima agencija za borbu protiv korupcije i ministarstava pravde da steknu napredna znanja o najnovijim dešavanjima i praksi u oblasti procjene rizika od korupcije te da stečeno znanje koriste u svakodnevnom radu.

 Direktor APIK-a Elvis Kondžić u svom uvodnom obraćanju, prije svega, zahvalio je RAI-u na organizaciji jednog ovakvog događaja, naglasivši kako se nada da će ovo postati kontinuirana praksa u budućnosti.

 -          Borba protiv korupcije zahtijeva kontinuirano djelovanje kako bi institucije za borbu protiv korupcije bile ojačane te kako bi građani bili ohrabreni da prijavljuju korupciju. Smatram da je za napredak u ovoj oblasti potrebno manje akademskih rasprava, a više konkretnog djelovanja“, istakao je Kondžić.

 Ocijenio je i da bi zakonodavci, prilikom pripreme zakonske regulative koja se odnosi na borbu protiv korupcije i sukoba interesa, trebali više biti usmjereni na mogućnost provođenja zakona kako bi nadležnim institucijama bilo omogućeno funkcioniranje.

 Sekretarijat RAI-a ovu priliku je iskoristio i kako bi APIK-u uručio informatičku opremu. Oprema je osigurana u okviru EU projekta pod nazivom „Breaking the Silence: Enhancing Whistleblowing Policies and Culture in the Western Balkans and Moldavija“, koji je, uz podršku Delegacije EU, realiziran u periodu od 1. aprila 2020. do 31. marta 2023. godine.

 Podsjetimo, Sekretarijat RAI-a i APIK potpisali su Memorandum o razumijevanju u okviru ovog projekta 2020. godine. Cilj Memoranduma je uspostavljanje kontinuirane saradnje dvije institucije u oblasti unapređenja procesa prijavljivanja korupcije u BiH jačanjem zakonodavnog i institucionalnog okvira, u skladu sa EU direktivom o zaštiti zviždača i pružanjem podrške poboljšanju mehanizama zaštite zviždača.

 Sekretarijat RAI, kako je saopćeno iz ove organizacije, nastavit će podržavati APIK u oblasti borbe protiv korupcije.

 


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću