Saopštenja za javnost

Saradnja APIK-a i USAID-a: Olakšano prijavljivanje korupcije građanima BiH

6.7.2023

Cilj je efektuirati proces prijavljivanja korupcije na način da tužilaštva u BiH, od APIK-a, dobiju više konkretnih informacija u vezi sa prijavom po kojoj trebaju postupati

U okviru saradnje i kroz podršku stručnog tima USAID projekta „Pravosuđe protiv korupcije“ u proteklom periodu poduzeto je niz aktivnosti u oblasti unapređenja postupanja Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) po prijavama korupcije.

 Rezultat tih aktivnosti su izrađena tri dokumenta koja će biti direktna podrška i pomoć potencijalnim prijaviteljima korupcije u BiH, kao i službenicima APIK-a za postupanje u ovoj oblasti.

 Radi se o sljedećim dokumentima:

-     Novi Obrazac za prijavu korupcije;

-     Uputstvo za popunjavanje obrasca za prijavu korupcije za prijavitelje;

-    Uputstvo za službenike APIK-a u vezi s tim na koji način da vrše popunu i obradu obrasca prijave korupcije.

 Cilj izrade ovih dokumenata je, prije svega, efektuirati proces prijavljivanja korupcije na način da tužilaštva u BiH, od APIK-a, dobiju više informacija u vezi sa prijavom po kojoj trebaju postupati, a koju je APIK prethodno zaprimio.

 Podsjetimo, u novembru 2022. godine organiziran je sastanak predstavnika APIK i svih tužilaštava u BiH, u okviru kojeg je prepoznato nekoliko oblasti koje je potrebno unaprijediti kada je riječ o prijavama korupcije. Učesnici sastanka saglasili su se kako je neophodno olakšati prijavljivanje korupcije građanima BiH  i to tako što će biti unaprijeđen jedinstveni obrazac za prijavu korupcije, ali i pomoći tužiocima da dobiju više informacija u vezi sa samom prijavom.

 Obrazac će biti dostupan na web stranici APIK-a, uz prateće Uputstvo koje bi korisnicima olakšalo popunjavanje.

 Također, APIK će u komunikaciji sa uredima i tijelima za borbu protiv korupcije na svim nivoima vlasti u BiH, ukoliko za tim bude potrebe, dogovoriti edukaciju u vezi sa popunjavanjem Obrasca i pratećeg uputstva.

 Obrazac za prijavu korupcije i prateće uputstvo možete preuzeti na:

Obrazac-link

Uputstvo-link



Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću