Saopštenja za javnost

Sastanak predstavnika APIK-a i Ministarstva pravde BiH

19.6.2023

Tema sastanka bila je prednacrt Zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine

Na prijedlog Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), 08.06.2023. godine, u prostorijama Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine održan je radno-konsultativni sastanak predstavnika ove dvije institucije. Tema sastanka bila je prednacrt Zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine.

 S obzirom na to da je prednacrt ovog zakona javno objavljen na platformi e-konzultacije, Agencija je u skladu sa svojim nadležnostima pokrenula inicijativu za procjenu rizika od korupcije u navedenom propisu. Nakon izvršene analize i pripreme nacrta mišljenja, Agencije je zatražila sastanak sa predstavnicima resornog Ministarstva koji su radili na nacrtu navedenog propisa.

 U ime Agencije sastanku su prisustvovali stručni savjetnici Ilfet Vejo, Igor Ćorluka i Alen Halep i to u svojstvu  članova Komisije za procjenu rizika od korupcije u propisima u Bosni i Hercegovini, dok su u ime Ministarstva pravde BiH sastanku prisustvovali sekretar Ministarstva Željko Bogut i pomoćnica ministra Slavka Alagić.

 Na sastanku je istaknuta važnost saradnje između institucija BiH u vezi sa unapređenjem antikoruptivnih propisa, posebno onih koji predstavljaju jedan od prioriteta koje naša država treba ispuniti u vezi kandidatskog statusa u EU u oblasti vladavine prava.

 Također, dogovoreno je da će ove dvije institucije u narednom periodu nastaviti saradnju u vezi sa procjenom rizika od korupcije u propisima, naročito prilikom izrade zakonskih i podzakonskih propisa važnih za rad ovoga ministarstva.

 Mišljenje na prednacrt spomenutog propisa predstavlja još jedan u nizu stručnih doprinosa Agencije u unapređenju sistemskog upravljanja sukobom interesa u Bosni i Hercegovini kroz jačanje normativnog okvira.

 

 


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću