Saopštenja za javnost

Predstavnici MVP BiH i APIK-a razgovarali o procjeni rizika od korupcije u propisima

9.6.2023

S obzirom na to da je Nacrt Zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine javno objavljen na platformi e-konzultacije, Agencija je u skladu sa svojim nadležnostima, pokrenula inicijativu za procjenu rizika od korupcije u navedenom propisu
 Na prijedlog Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), 06.06.2023. godine u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVP BiH), održan je radno-konsultativni sastanak između predstavnika ove dvije institucije.

 Tema sastanka bila je Nacrt Zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine koje je usvojilo Vijeća ministara BiH.

 S obzirom na to da je Nacrt Zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine javno objavljen na platformi e-konsultacije, Agencija je u skladu sa svojim nadležnostima, pokrenula inicijativu za procjenu rizika od korupcije u navedenom propisu. Nakon izvršene analize i pripreme Nacrta Mišljenja, Agencije je zatražila sastanak sa predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine koji su radili na nacrtu navedenog propisa kako bi razjasnili određene nejasnoće i nedoumice.

 Sastanku su, u ime Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, prisustvovali Dželaludin Hodžić i Iman Krnjić, a u ime Agencija članovi Komisije za procjenu rizika od korupcije u propisima u BiH Alen Halep i Igor Ćorluka.

 Tokom sastanka razmijenjeni su komentari i mišljenja na Nacrt Zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine, te je najavljeno da će Agencija dostaviti svoje stručno mišljenje na navedeni propis. Pored toga, dogovoreno je da će ove dvije institucije u narednom periodu nastaviti saradnju u vezi sa pitanjem procjene rizika od korupcije u propisimam naročito prilikom izrade zakonskih i podzakonskih propisa važnih za rad ovoga ministarstva.

 


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću