Saopštenja za javnost

Treći plenearni sastanak GlobE mreže u Madridu

17.11.2022

APIK-a je, u toku Side eventa za Zapadni Balkan, u ime BiH prezentirao informacije o ostvarenoj dosadašnjoj saradnji institucija koje su pristupile Mreži

Treći plenarni sastanak Globalne operativne mreže organa za provođenje zakona i borbe protiv korupcije (GlobE Network), održan je u Madridu, Španiji, u periodu od 15. do 17. novembra 2022. godine.

U ime Agencije na plenearnom sastanku učestvovali su zamjenica direktora Agencije Damirka Mioč i pomoćnik direktora Mevludin Džindo.

Učešće je, pored predstavnika Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), uzelo više od 160 predstavnika institucija iz zemalja članica Mreže GlobE.

Ključni ciljevi Trećeg sastanka bili su usmjereni na razmjenu informacija među organima članica GlobE u vezi sa pitanjem multijurisdikcijskih istraga iz oblasti krivičnih djela korupcije, kao i pružanje prilike članovima GlobE Mreže, njenim posmatračima i drugim učesnicima da se uključe u formalne i neformalne bilateralne i multilateralne diskusije o operativnim i strateškim pitanjima kako bi unaprijedili predmete na kojima rade.

 Predstavnici Agencije pozitivno su ocijenili aktivnosti Mreže GlobE te su pozdravili alate i saradnju koju pruža ova mreža u okviru prevencije i borbe protiv korupcije. APIK-a je, u toku Side eventa za Zapadni Balkan, u ime BiH prezentirao informacije o ostvarenoj dosadašnjoj saradnji institucija koje su pristupile predmetnoj Mreži.

 Članovi Mreže su zaključili da će se u narednom periodu nastaviti aktivnosti na intenziviranju i unapređenju daljnje saradnje.

 Mreža GlobE pruža platformu za međusobnu razmjenu informacija i neformalnu saradnju radi boljeg identifikovanja, istrage i krivičnog gonjenja prekograničnih krivičnih djela korupcije i povrata ukradene imovine.

 Mreža GlobE pokrenuta je 2021. godine i otvorena je za specijalizovane organe kako je utvrđeno u članu 36. Konvencije (organi za provođenje zakona protiv korupcije) iz svih država članica UN-a i država potpisnica Konvencije Ujedinjenih naroda protiv korupcije (UNCAC). Jedna od glavnih svrha Konvencije Ujedinjenih naroda protiv korupcije promoviranje, olakšavanje i podrška međunarodne saradnje i tehničke pomoći u prevenciji i borbi protiv korupcije, uključujući povrat imovine.

 

 


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću