Saopštenja za javnost

APIK učestvovao na sastanaku UNODC-a u Beču

8.11.2022

Govornici su predstavili dobre prakse u javnim nabavkama i prijavljivanju imovine, naglašavajući ulogu civilnog društva u identificiranju nedostataka u zakonodavstvu i administrativnoj praksi

Kancelarija Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC), u saradnji sa Regionalnom antikorupcijskom inicijativom (RAI) i uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, od 7. do 8. novembra 2022. godine, u Beču, Austrija,  organizirala je tehnički sastanak u vezi sa UNODC projektom „Mapa puta za borbu protiv korupcije i ilegalnih finansijskih tokova za jurisdikcije Zapadnog Balkana.”

 Predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova, okupili su se u Međunarodnom centru u Beču kako bi razgovarali o budućim prioritetima u implementaciji Regionalne mape puta za borbu protiv korupcije i nezakonitog finansiranja (ACIF) za zapadni Balkan.

 Učesnici su predlagali nove prioritete na osnovu sastanaka Berlinskog procesa u oktobru i novembru i regionalnog sastanka o mapi puta ACIF održanog u Dubrovniku u oktobru. Diskusije su bile fokusirane na jačanje učešća društva u implementaciji Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije (UNCAC) i saradnji između vlada, privatnog sektora i organizacija civilnog društva u cilju povećanja efikasnosti mjera Mape puta.

 Govornici su predstavili dobre prakse u javnim nabavkama i prijavljivanju imovine, naglašavajući ulogu civilnog društva u identificiranju nedostataka u zakonodavstvu i administrativnoj praksi.

 Predstavnik APIK-a Jelena Turanjanin, je u sklopu novih aktivnosti za Mapu puta predložio uključivanje privatnog sektora u skladu sa članom 12. UNCAC-a, kao i korupciju u sportu. Tokom sesije o uključivanju organizacija civilnog društva (OCD) u proces, također, napomenuo je dobre prakse BiH tokom II preglednog kruga o reviziji UNCAC-a, gdje su OCD bile uključene ravnopravno sa državnim institucijama.

 

 


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću