Saopštenja za javnost

APIK i VTK organizirali seminar: Korupcija velika prepreka razvoju privatnog sektora

10.11.2022

Na seminaru je ukazano na važnost pravljenja plana integriteta u svakoj od kompanija i svakom subjektu u BiH kako bi se kroz standard koji će se dobiti po tom osnovu, ISO 31000 i neki drugi, moglo oduprijeti i u svojoj kompaniji osigurati da se korupcija prepozna i suzbije

Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK BiH) i Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) organizirali su seminar o temi “Borba protiv korupcije u BiH, iskustva i izazovi u privatnom sektoru“ na kome je istaknuto da je koruptivno djelovanje na globalnom nivou značajna prepreka međunarodnom poslovanju i održivom razvoju.

Predsjednik VTK BiH Zdravko Marinković naglasio je važnost edukacije iz oblasti prevencije korupcije. Ovaj seminar, kako je dodao, prilika je da se privatni sektor upozna o principima i načinom borbe protiv korupcije najprije u svom poduzeću i na taj način doprinesu općoj borbi protiv korupcije u BiH.

Na seminaru je ukazano na važnost pravljenja plana integriteta u svakoj od kompanija i svakom subjektu u BiH kako bi se kroz standard koji će se dobiti po tom osnovu, ISO 31000 i neki drugi, moglo oduprijeti i u svojoj kompaniji osigurati da se korupcija prepozna i suzbije.

Zamjenik direktora APIK-a Rade Ristović je istakao da su javne nabavke najprisutnije kada je u pitanju rizičnost korupcije, kao i građevinski sektor.

Predavači na seminaru bili su državni službenici Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i VTK.

U cilju efikasnije borbe protiv korupcije u privatnom sektoru razvijena je online obuka za privredna društva, organizacije i njihove zaposlene koja je dostupna na linku: http://thefightagainstcorruption.org/


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću