Govori i intervjui

Direktor APIK-a Sead Lisak za Fenu: Suština nove Strategije borba protiv korupcije u njenom korijenu

16.2.2015

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) nedavno je uputila na usvajanje Vijeću ministara BiH Prijedlog strategije za borbu protiv korupcije u BiH za period 2015-2019 godine i akcionog plana za njenu provedbu
Razgovarao: Muamer Selimbegović

Direktor APIK-a Sead Lisak istaknuo je u razgovoru za Fenu da se radi o konkretnom, realnom i provodivom dokumentu, prilagođenom potrebama zemlje i prihvatljivim za sve njene činioce.

-S obzirom na činjenicu da je koncem 2014. godine isticala Strategija za borbu protiv korupcije u BiH imali smo zakonsku obavezu izraditi novu strategiju, koja će obuhvatiti period 2015.-2019. godine i biti podloga za uspješnu borbu protiv korupcije u narednom periodu - navodi Lisak.

Potcrtava da je strategija koja je sačinjena, za razliku od prethodne, isključivo domaći dokument, u čijem su kreiranju osim predstavnika državnih institucija u BiH sudjelovali i predstavnici civilnog društva.

- Osim toga, strategija je prilagođena specifičnostima ustavnog uređenja BiH i, ono što je kod nas vrlo važno, nikome ne oduzima nadležnosti, već ih dodaje - pojašnjava Lisak, precizirajući da ovaj dokument daje osnovu nižim nivoima da izrade vlastite strategije borbe protiv korupcije, te ih usklade s općim principima iz strategije na državnom nivou.

Po njegovim riječima, strategija je bazirana na međunarodnim obavezama koje je BiH prihvatila ratificiranjem međunarodnih antikorupcijskih konvencija i u potpunosti je u skladu s domaćim zakonodavstvom, te poštuje ustavno uređenje i nadležnosti entiteta, Brčko Distrikta BiH i kantona.

Kada je riječ o njenom sadržaju, strategija se sastoji od pet stupova od kojih se prvi bavi jačanjem institucionalnog i pravnog okvira institucija u BiH, drugi razvijanjem, promoviranjem i provođenjem preventivne antikorupcijske aktivnosti u javnom i privatnom sektoru, treći unapređenjem djelotvornosti i efikasnosti pravosudnih institucija i organa za provođenje zakona u oblasti borbe protiv korupcije.

Četvrti stavlja fokus na podizanje javne svijesti i promoviranje potrebe za sudjelovanje cjelokupnog društva u borbi protiv korupcije, a peti na uspostavljanje efikasnih mehanizama za koordinaciju borbe protiv korupcije te praćenje provođenja strategije.

Zbog složenosti društvenog sistema BiH te nespornih nadležnosti eniteta, Brčko Distrikta BiH i kantona, orijentacija strategije nije sektorska već se bavi najvažnijim strateškim pitanjima borbe protiv korupcije. Strategija i prateći akcioni plan za njenu provedbu usmjereni su ka najvišim strateškim pitanjima koja se odnose na oblast prevencije, otkrivanja, procesuiranja, koordinacije institucija, obuke i jačanje javne podrške za borbu protiv korupcije.

- Suština ovog dokumenta jeste borba protiv korupcije u njenom korijenu, uz eliminiranje uslova koji pogoduju nastanku korupcije, a ne bavljenje posljedicama. Ona (strategija) je više okrenuta sistemskoj, a ne administrativnoj korupciji, koja je u nadležnosti nivoa vlasti koji imaju ovlaštenja u oblastima unutrašnjih poslova, zdravstva, obrazovanja... - ocijenio je direktor APIK-a.

Istovremeno, konstatira "da je APIK sačinio dokument, koji ne samo što ne oduzima ili transferira nadležnosti pojedinih nivoa vlasti, nego ih upravo suprotno tome, dodaju, time što proširuju koncept i ovlaštenja u borbi protiv korupcije, što će biti veoma značajno za svakoga ko ima iskrenu namjeru da sudjeluje u borbi protiv korupcije u BiH".

Lisak je mišljenja da su strategija i akcioni plan izrađeni tako da ne usitnjavaju borbu protiv korupcije i razdvajaju subjekte koji sudjeluju u tome, nego stvaraju front borbe protiv korupcije i uvjete za zajedničku borbu protiv problema koji dotiče sve građane BiH.

- Sve ovo smo uradili svjesni činjenice da je svaki partner ne samo dobrodošao nego je i neophodan u izuzetno teškom i kompleksnom procesu suzbijanja korupcije kojim će se institucije sa svih nivoa vlasti morati baviti temeljitije i odlučnije. To je zadatak koji je pred nama i to ne samo zbog sve intenzivnijih i otvorenijih zahtjeva međunarodne zajednice, već prvenstveno zbog dobrobiti građana BiH i prosperiteta društva u cjelini - kazao je.

Lisak, nadalje, smatra da je opći cilj ovog dokumenta da se ustanove prioriteti na planu prevencije i borbe protiv korupcije, principi i mehanizmi zajedničkoga djelovanja svih institucija u BiH kao i svih segmenata društva na tom polju, te stvaranje odnosno unapređenje pretpostavki za smanjenje korupcije.

-Strategija je ambiciozan, djelimično hrabar i izazovan dokument, ali nadasve realan i ostvariv. Kako bi se efikasno provela bilo je potrebno precizno predvidjeti nadležnosti i obaveze svih učesnika u ovom procesu - navodi.

Pojasnio je da u tom smislu postoje tri vrste uloga koje će pojedine institucije imati u procesu provođenja strategije i akcionog plana. "Prvu grupu čine ona tijela i institucije koje će akcionim planom biti određene kao inicijatori i koordinatori aktivnosti, drugu, institucije koje će neposredno provoditi planirane aktivnosti i treću grupu čine tijela koje će nadgledati proces provođenja aktivnosti".

Direktor APIK-a Sead Lisak je u razgovoru za Fenu pocrtao da je nemoguće očekivati od ove institucije da sama provede strategiju.

Stoga apelira na sve nosioce obaveza navedenih u ovom dokumentu da ispune zadatke koji će se naći pred njima, uz zaključak - da samo u tom slučaju rezultati neće izostati.

Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću