Govori i intervjui

Zamjenik direktora APIK-a Dragan Slipac: BiH zauzima 80. mjesto po korupciji na listi od 175 zemalja

12.12.2014

Dragan Slipac, zamjenik ravnatelja Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, priznaje kako organizirana borba protiv korupcije izostaje zbog nedostatka političke volje i neprocesuiranja javno objavljenih afera i pojedinačnih slučajeva.

Dragan Slipac, zamjenik ravnatelja Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, priznaje kako organizirana borba protiv korupcije izostaje zbog nedostatka političke volje i neprocesuiranja javno objavljenih afera i pojedinačnih slučajeva.
Iako je korupciju nemoguće iskorijeniti, Slipac vjeruje kako se pomaci mogu napraviti jednom širom akcijom u koju će, uz institucije, biti uključen i nevladin sektor te akademska zajednica.

Korupcija je jedan od najvećih izazova u suvremenom svijetu, i ona je, u različitim oblicima i razmjerima, prisutna skoro svugdje pa i u ekonomski najsnažnijim, najdemokratskijim i najorganiziranijim državama. Ali, ona je posebna opasnost za države u tranziciji poput BiH?
• Korupcija razara društvo, ona negativno utječe na ekonomske tokove, na način da uzrokuje nepredvidljive troškove za investitore, uzrokuje rast sive ekonomije i smanjenje prihoda države temeljem neplaćenih poreza, povećava troškove administracije, roba i usluga te smanjuje produktivnost. Također, korupcija ugrožava ostvarenje načela pravne države i vladavine prava, narušava legitimitet institucija vlasti i nepovjerenje građana u te institucije, stvara ogroman jaz između elita i običnog građanina, općenito, narušava političku i ekonomsku stabilnost države.
Potpuno ste u pravu; posebnu opasnost korupcija predstavlja za države u tranziciji, među kojima se nalazi i BiH, u kojima još uvijek nisu izgrađeni demokratski, institucionalni i vrijednosni sustavi, i u kojima neadekvatni pravni i politički mehanizmi ne pružaju dovoljno garancija za učinkovito raspolaganje javnim ovlastima. I upravo zloporaba tako povjerenih javnih ovlasti predstavlja korupciju.

Sva dosadašnja istraživanja pokazala su i pokazuju da BiH visoko kotira na ljestvici zemalja ogrezlih u korupciji?
• BiH se i nadalje suočava s velikim izazovima u pogledu praktične primjene dokumenata koji obuhvaćaju borbu protiv korupcije, izgradnje institucionalnih i administrativnih kapaciteta, uspostavljanja odgovarajućih mehanizama za praćenje učinkovite provedbe zakona i propisa, ali i ostvarivanja odgovarajuće razine transparentnosti i odgovornosti. Tomu u prilog govori i Indeks percepcije korupcije (CPI) za 2014. godinu, koji je prošlog tjedna predstavio TI BiH. Činjenica da se BiH, na listi od 175 zemalja, nalazi na 80. mjestu, dovoljno govori o stanju korupcije u BiH. Utemeljenjem Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Zakonom o Agenciji iz 2009. godine, čije je rukovodstvo imenovano dvije godine kasnije, točnije u kolovozu 2011. godine, i koja je svoju operativnu funkcionalnost postigla tek sredinom 2013. godine, zapošljavanjem prvih državnih službenika, stvorena je pretpostavka za institucionalno i organizirano djelovanje u domeni prevencije i koordinacije borbe protiv korupcije u BiH.

Od Agencije je javnost, u samom startu, jako puno očekivala, smatralo se da će po uzoru na hrvatski USKOK konačno doći do uhićenja i progona nositelja korupcije. Međutim, s obzirom na njezinu stvarnu mjerodavnost, koja podrazumijeva isključivo prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije, to je izostalo?
• Ulaganje u prevenciju korupcije u BiH se još uvijek smatra izgubljenim vremenom i uzaludno bačenim sredstvima, dok je koordinacija, općenito kada je u pitanju BiH, jedan od najvećih izazova s obzirom na unutarnje složeno ustrojstvo i političke prilike u BiH. Agencija je, s obzirom na svoje zakonske mjerodavnosti, svoj mandat i trenutačne kapacitete, ali i s obzirom na objektivne okolnosti koje su pratile njezin rad, ipak ostvarila vrlo zapažene rezultate, koji su mogli i uvijek mogu biti bolji. Nedostatak istinske volje svih segmenata društva u borbi protiv korupcije, a prije svega političke volje, ključni je čimbenik izostanka boljih rezultata. Neprocesuiranje svima poznatih, i u javnosti objavljenih, kaznenih djela korupcije, također je imalo negativnog efekta, kako zbog same prevencije korupcije, odnosno učinka odvraćanja od činjenja kaznenih djela korupcije, tako i stvaranja, još većeg, nepovjerenja građana u vladavinu prava i institucije vlasti u BiH.

Koje su ključne odrednice strategije i što s tim dokumentom želite postići?
• Cilj strategije je ustanoviti prioritete na planu prevencije korupcije i borbe protiv korupcije, principe i mehanizme zajedničkoga djelovanja svih institucija u BiH kao i svih segmenata društva na tom polju te stvoriti, odnosno unaprijediti pretpostavke za smanjenje stvarne i percipirane razine korupcije i afirmirati pozitivne društvene vrijednosti poput integriteta, odgovornosti i transparentnosti. Strategija će se baviti uspostavom i jačanjem institucionalnih kapaciteta i unaprjeđenjem normativnog okvira za borbu protiv korupcije; razvijanjem, promoviranjem i provođenjem preventivnih antikoruptivnih aktivnosti u javnom i privatnom sektoru; unaprjeđenjem aktivnosti pravosudnih tijela i tijela za provedbu zakona u oblasti borbe protiv korupcije; podizanjem javne svijesti i promoviranjem potrebe za sudjelovanjem cjelokupnog društva u borbi protiv korupcije, ali i uspostavom učinkovitih mehanizama praćenja, provedbe, koordinacije i evaluacije strategije. Strategija i pripadajući akcijski plan su u završnoj fazi izrade nacrta i bit će do konca godine upućeni u proceduru usvajanja prema Vijeću ministara BiH.

Ipak moramo svi u BiH biti svjesni činjenice da je korupciju nemoguće iskorijeniti, ali javnost želi konkretniji udar po tom zlu?
• Dakako da smo i mi u Agenciji svjesni činjenice da je korupciju nemoguće u potpunosti iskorijeniti. Svjesni smo, također, činjenice gdje se BiH nalazi kada su u pitanju EU integracije. Svjesni smo činjenice i gdje se BiH nalazi kada je u pitanju okruženje, ali isto tako i, prije svega, kakvo je trenutačno stanje po pitanju korupcije u BiH. Iz tog razloga cilj je postići da, BiH kroz izgradnju institucionalnog i normativnog okvira, aktivnostima na planu jačanja svijesti o štetnosti korupcije, smanjenjem tolerancije ka koruptivnom ponašanju, prevencijom korupcije, proaktivnim otkrivanjem i učinkovitim procesuiranjem korupcije, povećanjem transparentnosti i odgovornosti, bude prepoznata po uvjerljivim naporima i rezultatima u borbi protiv korupcije te višem stupnju vladavine prava i vraćenom povjerenju građana u institucije vlasti, i to jest temeljna zadaća Agencije i trebala bi biti svih segmenata društva u BiH.

Posebne jedinice zasad nisu moguće

Građani BiH su, čini se, ipak prepoznali važnost uloge Agencije u prevenciji i koordinaciji borbe protiv korupcije u BiH, što najbolje govori broj podnesenih prijava korupcije, koje je Agencija zaprimila u protekle dvije godine?
• Postoje zahtjevi s nižih razina vlasti o utemeljenju posebnih organizacijskih jedinica Agencije, međutim, ti zahtjevi, zasad, ne mogu biti realizirani s obzirom na važeći Zakon o Agenciji. Raduje činjenica da je i zakonodavna vlast donekle prepoznala značaj Agencije, dajući Agenciji dodatne mjerodavnosti donošenjem Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije na državnoj razini i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa, koji, nažalost, još nije najadekvatnije riješen.

Nova strategija za borbu protiv korupcije

Najavljuje se kako će Agencija raditi na organiziranju i formiranju širokog fronta vladinih i nevladinih institucija, građana u BiH, ali i međunarodnih organizacija, u borbi protiv korupcije. Što to konkretno može polučiti?
• To jest naše opredjeljenje s tim da i dalje želimo da Agencija bude prepoznata kao središnja točka oko koje će se okupljati svi oni koji istinski žele, odnosno oni koji će pokazati istinsku spremnost i volju u borbi protiv korupcije. S tim ciljem Agencija je, po prvi put u BiH, kao zakonski mjerodavna za izradu strategije za borbu protiv korupcije, pristupila izradi strategije za borbu protiv korupcije za razdoblje 2015. -2019. godine. Kroz Međuresornu radnu skupinu, angažiranjem jako velikog broja pripadnika vladinih institucija i nevladinih organizacija, pripadnika akademske zajednice i međunarodnih organizacija, i uz pomoć Europske komisije, odnosno projekta potpore radu Agencije, pripremamo strateški dokument koji će, prije svega, imati sveobuhvatan pristup, biti prihvatljiv za sve u BiH, i koji će, na koncu, biti provediv.


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću