Saopštenja za javnost

Saopćenje za javnost povodom 9. decembra – Međunarodnog dana borbe protiv korupcije

9.12.2020

Agencija je pozvala Vijeće ministara BiH da usvoji Strategiju za borbu protiv korupcije 2020-2024. godina i prateći akcioni plan, koje je Agencija, prije nekoliko mjeseci uputila na usvajanje

Povodom 9. decembra - Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) poziva sve relevantne aktere u našoj zemlji da podrže ovu instituciju i da se aktivno uključe u borbu protiv korupcije u BiH. 

U tom smislu, Agencija je pozvala Vijeće ministara BiH da usvoji Strategiju za borbu protiv korupcije 2020-2024. godina i prateći akcioni plan, koje je Agencija, prije nekoliko mjeseci uputila na usvajanje.

-         Ovaj dokument je od velikog značaja za suzbijanje korupcije u BiH na što su nedavno ukazali i strani dužnosnici u našoj zemlji. Stoga apelujem na Vijeće ministara BiH da što prije usvoji Strategiju za borbu protiv korupcije, kako bi institucije zadužene za njeno provođenje što prije mogle početi ispunjavati svoje antikorupcijske obaveze, ocijenio je u saopćenju za javnost direktor Agencije Hasim Šabotić.

Direktor Šabotić je pojasnio da zbog pandemije uzrokovanom virusom SARS COV-2 Agencija ove godine nije bila u prilici organizovati tradicionalnu godišnju konferenciju posvećenu borbi protiv korupcije.

Iz tog razloga, u saopćenju je napravljen osvrt na ono što je ova institucija uradila kada je riječ o prevenciji korupcije od trenutka kada je proglašeno Stanje prirodne nesreće u Bosni i Hercegovini u vezi sa pandemijom COVID 19, te su ukratko prezentovani rezultati rada ove institucije.

Agencija je u aprilu ove godine, nakon što je proglašeno stanje prirodne nesreće u BiH, inicirala prema vladama na svim nivoima vlasti u BiH da u procese sistemskog odgovora na pandemiju COVID 19 uključe i tijela za sprečavanje korupcije na odgovarajućem nivou vlasti. Navedeno je iznimno važno u prevenciji rizika od korupcije u stanju prirodne nesreće u BiH, a  posebno u procesima javnih nabavki, distribucije i raspodjele poticaja i subvencija uz poseban fokus na praćenje provođenja specifičnih mjera i aktivnosti u kritičnim područjima rada (sistemi civilne zaštite/zaštite i spašavanja u BiH, zdravstva, finansija, obrazovanja i privrede, a sve u skladu sa ustavnim nadležnostima svih nivoa vlasti u BiH).

Slijedom pomenutog, a u saradnji sa Misijom OSCE u Bosni i Hercegovini, u proteklom periodu održana su dva koordinacijska sastanka Agencije i tijela za sprečavanje korupcije sa svih nivoa vlasti u BiH uz podršku i saradnju i sa ostalim  prijateljima i partnerima iz međunarodne zajednice, EU Delegacijom u BiH i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Koordinacijski sastanci u formi skype konferencije održani su 16. i 23.4.2020. godine i na njima je definisano usaglašeno djelovanje sistema prevencije korupcije u BiH uvažavajući ustavnu strukturu i  nadležnosti svih nivoa. Upravo na ovim sastancima donesen je zaključak da Agencija kreira i dostavi vladama i svim tijelima za sprečavanje korupcije u našoj zemlji Okvirni Akcioni plan za prevenciju korupcije za vrijeme trajanja pandemije Covid 19, kako bi hitno poduzeli mjere na sprečavanju korupcije, što je i realizirano.

Okvirni Akcioni plan koji je sačinila Agencija sadrži sedam glavnih mjera za čiju realizaciju su zadužene institucije sa javnim ovlaštenjima na državnom nivou, nivou entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH uz direktnu koordinaciju sa Agencijom i tijelima za sprečavanje korupcije. Radi se o sljedećim mjerama:

- prevencija zloupotrebe finansijskih i materijalnih donacija međunarodnih i domaćih donatora;

- prevencija zloupotrebe u procesu zapošljavanja;

- prevencija zloupotrebe javnih nabavki;

- prevencija zloupotrebe poticaja i pomoći privrednim društvima, privatnim preduzećima i poljoprivrednim subjektima;

- prevencija zloupotrebe i kršenja temeljnih ljudskih prava i obaveza građana;

- usmjeravanje finansijskih sredstava iz budžeta na niže nivoe vlasti;

- koordinacija aktivnosti antikorupcijskih tijela.

Svaka od ovih mjera sadržava jasno definirane podmjere čiji je cilj preveniranje korupcije i sprečavanje zloupotreba za vrijeme trajanja pandemije Covid 19.

Zaključno sa današnjim danom, usvojeno je deset akcionih planova i to na sljedećim nivoima: FBiH, Unsko-sanski Kanton (USK), Tuzlanski Kanton (TK), Srednjobosanski Kanton (SBK), Bosansko-podrinjski Kanton (BPK), Kanton Sarajevo (KS), Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK), Zeničko-dobojski kanton, Brčko distrikt BiH i Zapadnohercegovački kanton (ZHK).

Također, Agencija je zaprimila i informaciju Republike Srpske u kojoj se navodi da se na nivou ovog entiteta primjenjuju mjere i aktivnosti iz postojeće Strategije za borbu protiv korupcije RS kojima se, uvažavajući inicijativu ove Agencije, može adekvatno odgovoriti na reduciranje eventualnih rizika od korupcije u vanrednim okolnostima.

Agencija je, također, u ovom periodu, uz pomoć Misije OSCE-a u BiH, aktivirala i aplikaciju „Covid 19“, putem koje će sa tijelima za sprečavanje korupcije u BiH razmjenjivati dokumente i informacije vezane za planirane i poduzete sistemske aktivnosti iz oblasti prevencije korupcije. 

Uvažavajući naprijed navedeno, a svjesni značaja i uloge i institucija Bosne i Hercegovine u domenu prevencije korupcije u vrijeme pandemije COVID 19, Agencija je kreirala i Akcioni plan za prevenciju korupcije institucija BiH za vrijeme trajanja pandemije „Covid 19“ kojim se na državnom nivou realizira obaveza iz prethodno pomenutog Okvirnog plana.

U tom smislu, Agencija je do sada od 63 institucije sa nivoa BiH dobila informacije o provođenju antikorupijskih aktivnosti u doba pandemije. 

Također, Agencija je od početka rada institucije do ove godine obradila oko 700 prijava korupcije, te je veliki procenat njih uputili pravosudnim organima na postupanje.

Agencija  je u proteklom period zatražila od svih tijela za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, da u saradnji s nadležnim institucijama na svom nivou vlasti, iniciraju proces revizije diploma za sve uposlene u tijelima uprave, institucijama, zavodima, agencijama, direkcijama, javnim preduzećima i drugim tijelima čiji je osnivač entitet, distrikt, kanton, grad i općina. Do sada je izvještaj o provedenoj reviziji diploma dostavio Antikorupcijski tim Vlade FBiH u kojem je navedeno da su pronađene 92 nevjerodostojne diplome u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim poduzećima i ustanovama čiji je osnivač FBiH te gospodarskim društvima u većinskom vlasništvu FBiH. Ostala tijela za sprečavanje korupcije se nalaze u procesu provjere diploma čije rezultate Agencija očekuje u narednom periodu.

Prema Zakonu o zaštiti prijavitelja korupcije u institucijama BiH Agencija je pružila zaštitu osobama iz institucija BiH koje su to od ove institucije zatražile, a koje su ispunjavale uslove predviđene ovim zakonom i u dobroj vjeri prijavile korupciju. U tom smislu, Agencija je do sad imala 27 zahtjeva za dodjelu statusa zviždača, od čega je osam odobrila, dok su ostali zahtjevi odbačeni većinom zbog neispunjavanja formalno-pravnih uslova.

Osim toga, Agencija je u proteklom periodu sačinjavala i godišnje evaluacije Strategije za borbu protiv korupcije, u kojima je detektovano ispunjavanje obaveze onih koji su zaduženi za provođenje mjera iz Akcionog plana za provođenje Strategije. Sa tim evaluacijama Agencija je redovno upoznavali nadležne organe u BiH i o tome obavještavala javnost u BiH.

Agencija je, na koncu, izradila i novu Strategiju za borbu protiv korupcije za period 2020-2024. godina i prateći Akcioni plan i uputili ih Vijeću ministara BiH na usvajanje. Ova strategija oslanja se na prethodnu strategiju (2015-2019. godina) od koje se, nakon što bude usvojena, očekuje da poluči konkretne rezultate u borbi protiv korupcije.


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću